Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σπήλαιο Νυμφολήπτου




Νομός: Αττικής
Περιοχή: Όρος Υμηττός (Αθήνα)


Σπήλαιο Νυμφολήπτου ή Αρχέδημου

Στον Υμηττό φιλοξενείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια του ελλαδικού χώρου. Πρόκειται για το σπήλαιο του Νυμφολήπτου ή Αρχέδημου. Βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Βάρης σε υψόμετρο 270 μ.

Το σπήλαιο έχει μεγάλη αρχαιολογική αξία γιατί είναι, ίσος, το μοναδικό στην Ελλάδα που έχει σκαλισμένα αγάλματα στο εσωτερικό του. Τον 5ο π.Χ αιώνα ο γλύπτης Αρχέδημος από τη Θήρα εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο και το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας των Νυμφών , του Πάνα και του Απόλλωνα.

Επάνω στους σταλακτικούς όγκους του σπηλαίου είναι σκαλισμένη μια σκαλισμένη θεότητα (πιθανός η Ήρα) όπου αφαιρέθηκε από ΄΄ φιλέλληνες περιηγητές ΄΄ και σήμερα διακρίνεται μόνον ο θρόνος. Στην είσοδο της σπηλιάς αναπαρίσταται ο ίδιος ο Αρχέδημος να κρατά μια σμίλη και σφύρα. Επίσης υπάρχουν πολλές θέσεις για αναθήματα καθώς και επιγραφές.

Το 1902 η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών σε ανασκαφές που πραγματοποίησε βρέθηκαν πάνω από 1000 πήλινα λυχνάρια με πλούσιο διάκοσμο. Η

Η είσοδος του Σπηλαίου είναι ένα άνοιγμα 5χ2 μέτρων στην επιφάνεια του εδάφους όπου μισοκατεστραμένα σκαλοπάτια οδηγούν στο εσωτερικό .

Το σπήλαιο έχει λεηλατηθεί και σκαφτεί ολόκληρο από αρχαιοκάπηλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου